Archiv článků za měsíc: Květen 2024

František dětem: „Duch svatý nás provází životem“

František dětem: „Duch svatý nás provází životem“

Padesát tisíc věřících přítomných na Svatopetrském náměstí na mši svaté ke Světovému dni věnovanému nejmenším. V den, kdy si církev připomíná Nejsvětější Trojici, s nimi František vedl dialog a připomněl lásku Otce a „Ježíše, který odpouští všechno a vždycky“. Společně s nimi se modlil Zdrávas Maria, požádal je o modlitbu za mír a vyhlásil příští GMB na září 2026.
++ Benigni al Papa, insieme alle elezioni con il campo largo ++ 

Michael Raviart – Vatican News

Otec nás stvořil, Ježíš nás zachránil, Duch svatý nás provází. V den, kdy si církev připomíná Nejsvětější Trojici, vysvětloval František tisícům dětí přítomných na Svatopetrském náměstí na prvním světovém dni věnovaném jim tajemství Boha, jednoho ve třech osobách. Činil tak formou dialogu a hledal s nimi odpovědi na položené otázky. „Jsme tu, abychom se společně modlili, abychom se modlili k Bohu. Souhlasíte?“ začal a zopakoval, že Otec Stvořitel nás „tolik miluje“ a dává nám růst.

Pokora při prosbě Ježíše o odpuštění

„Ježíš!“ křičí děti, když se jich papež ptá na jméno Božího syna. „Prosme Ježíše, aby nám pomáhal a byl nám nablízku,“ žádá František, protože „když přijímáme, přijímáme Ježíše a Ježíš nám odpouští hříchy“. To se děje „vždycky, vždycky, vždycky“, připomíná papež, „muži nebo ženě s mnoha hříchy“ a „dokonce i těm nejošklivějším hříšníkům“.

Nezapomínejte na to: Ježíš odpouští všechno a vždycky a my musíme mít pokoru o odpuštění požádat. „Odpusť mi, Pane, dopustil jsem se něčeho špatného. Jsem slabý. Život mě dostal do těžkostí, ale ty mi všechno odpouštíš. Chtěl bych změnit svůj život a ty mi pomoz“.

Radost z víry

Není snadné, pokračuje papež, vysvětlit, co je to Duch svatý, který „je v nás“, protože ho přijímáme ve křtu a svátostech, „dává nám sílu, utěšuje nás v těžkostech“. Duch svatý, opakuje, je ten, „který nás provází životem“. Pětkrát požádá děti, aby si to zopakovaly, a pak jim objasňuje radost z víry:

Milí bratři a sestry, chlapci a děvčata, všichni jsme šťastní, protože věříme. Víra nás činí šťastnými. A věříme v Boha, který je, „všichni dohromady: Otec, Syn a Duch svatý“.

Modlitba k Marii a za mír

Křesťané mají také matku, „Marii“, odpovídají děti, které František prosí, aby se modlily a odříkávaly se všemi věřícími modlitbu Zdrávas Maria. „Modlete se za rodiče, za prarodiče, za nemocné děti,“ vybízí papež, a „modlete se vždy a především za mír, aby nebylo válek“. „Co udělal Duch svatý?“ ptá se znovu, než pokračuje ve slavení mše svaté. „Doprovází nás,“ odpovídají děti sborově. Po modlitbě Anděl Páně a monologu oscarového režiséra a herce Roberta Benigniho František určil druhý Světový den dětí, který se bude konat v září 2026.

(www.vaticannews.va)

Svatý otec oslavil v Římě první Světový den dětí

Svatý otec oslavil v Římě první Světový den dětí

 

Papež František požádal děti, které se sešly na Olympijském stadionu Římě v rámci prvního Světového dne dětí, aby se modlily za své vrstevníky, kteří trpí válkou a nespravedlností. Povzbudil je také, aby i nadále snily o lepší budoucnosti.

image:Image 58/source/orig/57154_cq5dam-web-800-800-268.jpeg
Vatican Media

Přibližně 50 tisíc dětí pocházejících z celého světa se v sobotu odpoledne sešlo na římském olympijském stadionu, aby se v rámci historicky prvního Světového dne dětí setkaly s papežem Františkem. Hlavním tématem akce byl mír.

Papež svůj projev zahájil poznámkou, že v dětech „všechno mluví o životě a budoucnosti“ a zopakoval, že církev je jako matka, která přijímá a doprovází s něhou a nadějí. Vysvětlil, že ke svolání Světového dne dětí ho inspirovalo setkání s dětmi, které se konalo loni v listopadu ve Vatikánu. „Uvědomil jsem si, že náš rozhovor musí pokračovat a rozšířit se na více dětí a mladých,“ dodal Svatý otec.

Dále se společně s dětmi ptal na řadu otázek, přičemž vycházel z válek, které zuří v některých částech světa. „Jste smutní z válek? Je válka hezká věc? Je mír krásný?,“ dotazoval se Svatý otec a vyzval mladé posluchače k modlitbě za děti, které trpí válkami, nemohou chodit do školy, mají hlad nebo jsou zanedbávané. 

Po úvodním projevu papež František pokračoval v dialogu s dětmi, při kterém mu děti zastupující pět kontinentů položily několik otázek: „Jsou děti, které nemohou uspokojit své základní potřeby. Všichni bychom si měli být rovni, ale není tomu tak,“ přiznal papež František. „Děje se to kvůli sobectví, kvůli nespravedlnosti… Pracujme všichni na tom, aby na světě nebylo tolik nespravedlnosti,“ uvedl papež v odpovědi na jednu z otázek, jak pomoci trpícím dětem. Papež František poté všechny požádal, aby v tiché modlitbě pamatovali na děti, které nemají co jíst. 

Na závěr Svatý otec povzbudil děti, aby šly kupředu s odvahou a radostí a vyzval je, aby se s ním společně pomodlily Zdrávas Maria

Děti se s papežem setkají ještě jednou v neděli na Svatopetrském náměstí, kde bude předsedat mši svaté k na slavnost Nejsvětější Trojice. 

(www.cirkev.cz)