Archiv článků za měsíc: Únor 2024

Biskupské svěcení v Litoměřicích i na obrazovkách Televize Noe

Biskupské svěcení v Litoměřicích i na obrazovkách Televize Noe

 

Již tuto sobotu, 2. března 2024, se v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích uskuteční slavnostní bohoslužba, při které přijme biskupské svěcení P. Stanislav Přibyl, který bude zároveň uveden do úřadu 21. biskupa litoměřického.

image:Image 53/source/orig/52054_20180429-jach-img1778.jpg
 
Jana Chadimová, ČaV

Všichni, kteří se plánují této slavnosti osobně účastnit a kvůli omezené kapacitě se nedostanou do katedrály, budou moci přenos bohoslužby sledovat i z kostela Všech svatých na Mírovém náměstí nebo na velkoplošné obrazovce z Dómského náměstí v Litoměřicích. Mši svatou bude přenášet živě také TV Noe. Další informace a pokyny k příjezdu, parkování atd. jsou k dispozici zde.

Bohoslužba bude zahájena liturgickým průvodem z biskupské rezidence v 11 hodin. Hlavním světitelem 21. litoměřického biskupa bude Jan Graubner, arcibiskup a metropolita pražský, primas český a předseda České biskupské konference. Spolusvětitelé jsou Jan Baxant, emeritní biskup litoměřický a Gregor Maria Hanke OSB, biskup eichstättský. Kázat při této slavnosti bude Christoph kardinál Schönborn OP, arcibiskup vídeňský, který se narodil v roce 1945 na zámku Skalka v litoměřické diecézi. Jeho rodina byla o několik měsíců později v rámci odsunu Němců z tehdejšího Československa vysídlena.

Při bohoslužbě budou asistovat bohoslovci Arcibiskupského semináře v Praze a ministranti litoměřické diecéze. Zpěv a hudební doprovod zajistí Vepřekův smíšený sbor, členové Svatohorského chrámového sboru, Collegium hortense a Žesťové kvarteto Hudby Hradní stráže a Policie České republiky s dirigentem plk. Janem Zástěrou, Capella Ornamentata a spojené sbory litoměřické diecéze. Na varhany zahrají Ivana Kylarová, Pavel Šmolík, Jaroslav Tůma a Martin Bernreuther.

P. ThLic. Ing. Stanislav Přibyl, Th.D., CSsR se narodil 16. listopadu 1971 v Praze – Strašnicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu zeměměřickou. Po maturitě nastoupil do noviciátu v polské Lubaszowé (1990–1991) a následně složil řeholní sliby v kongregaci redemptoristů. V letech 1991–1996 studoval na KTF UK a zároveň absolvoval formaci v pražském Arcibiskupském semináři. Po vysvěcení na kněze v roce 1996 byl farním vikářem na Svaté Hoře (1996–1999) a farářem tamtéž (1999–2008). V letech 2002–2011 zastával úřad provinciála pražské provincie redemptoristů. V roce 2004 se stal prezidentem Arcidiecézní charity Praha. Působil zde do konce roku 2008. V témže roce byl jmenován členem kněžské rady v Pražské arcidiecézi. V roce 2012 získal na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze licenciát teologie, v roce 2014 získal tamtéž doktorát z teologie. V roce 2019 dokončil magisterské studium na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem v oboru finance a management. V současné době se věnuje na FF UK studiu dějin výtvarného umění se zaměřením na osobnost třetího pražského arcibiskupa Jana z Jenštejna. Mezi lety 2009 a 2016 působil ve funkci generálního vikáře litoměřické diecéze. Od 1. října 2016 pracuje jako generální sekretář České biskupské konference. Dne 23. prosince 2023 ho papež František jmenoval 21. biskupem litoměřickým. 

Diecéze litoměřická byla založena bulou papeže Alexandra VII. ze dne 3. července 1655, a byla vydělena z území arcidiecéze pražské. Zaujímá plochu 9 393 km², má 10 vikariátů, 384 farností a nachází se v ní 1265 samostatně stojících kostelů a kaplí. V pořadí 20. diecézním biskupem je od roku 2008 Jan Baxant, který 8. října 2023 dosáhl kanonického věku 75 let a podal rezignaci na úřad sídelního biskupa do rukou papeže.

(www.cirkev.cz)

Pomocný českobudějovický biskup Pavel Posád slaví 20 let od biskupského svěcení

Pomocný českobudějovický biskup Pavel Posád slaví 20 let od biskupského svěcení

 

Před dvaceti lety, 28. února 2004, přijal v litoměřické katedrále sv. Štěpána biskupské svěcení Mons. Pavel Posád, nynější pomocný biskup českobudějovický.

image:Image 53/source/orig/52060_2023-07-28vohlvh22304.jpg
Foto: Vojtěch Hlávka, Člověk a Víra

 

Pavel Posád se narodil 28. června 1953 v Budkově, okres Třebíč, a pokřtěn byl v kostele sv. Martina v Budkově 1. června téhož roku. Pochází ze sedmi sourozenců, nejstarší bratr zemřel ve věku dvou let. Rodiče pracovali v zemědělství.

Po ukončení Základní školy v Budkově pokračoval ve studiu na gymnáziu v Moravských Budějovicích. Po maturitě v roce 1972 studoval na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Praze, se sídlem v Litoměřicích. Absolutorium obdržel v roce 1977 a 26. června 1977 byl v Brně vysvěcen biskupem Josefem Vranou na kněze pro brněnskou diecézi.

Kněžskou službu vykonával po tři roky jako kaplan nejdříve v Pozořicích, potom v Brně – Židenicích a v Lomnici u Tišnova. Od roku 1980 působil jako farář v Ratíškovicích, okres Hodonín. Po dvou letech byl na žádost tehdejší státní správy přeložen do pohraniční farnosti Drnholec, okres Břeclav. V roce 1989 byl ustanoven duchovním správcem v Třešti.

Po pádu komunistické totality se stal farářem u sv. Tomáše v Brně. Po třech letech byl jmenován spirituálem olomouckého Arcibiskupského kněžského semináře.

Diecézním biskupem v Litoměřicích byl jmenován 24. prosince 2003, biskupské svěcení přijal v litoměřické katedrále sv. Štěpána 28. února 2004. Papež Benedikt XVI. jej dne 26. ledna 2008 jmenoval světícím biskupem českobudějovickým a udělil mu titulární stolec ve Ptuji (Slovinsko). Intronizován byl 8. března 2008.

Dne 3. února 2012 byl Mons. Pavel Posád zvolen novým proboštem Katedrální kapituly u sv. Mikuláše v Českých Budějovicích a do této funkce v neděli 19. února 2012 v klášterním kostele Panny Marie slavnostně instalován.

V ČBK je členem Komise pro kněžstvo a předsedou Rady pro pastoraci mládeže.

(www.cirkev.cz)

Organizační pokyny k biskupskému svěcení v sobotu 2. března 2024

Organizační pokyny k biskupskému svěcení v sobotu 2. března 2024

Organizační pokyny k biskupskému svěcení v sobotu 2. března 2024

Milena Davídková 17.února 2024

Organizační pokyny k biskupskému svěcení 21. diecézního biskupa litoměřického P. Stanislava Přibyla, CSsR, které se bude konat v sobotu 2. března 2024 od 11 hodin v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích.  

Parkování

Parkování je možné na Mírovém náměstí v Litoměřicích, a dále na parkovišti „U Soudu“, které se nachází u křižovatky ulic Na Valech a Veitova. Omezená možnost parkování bude v zahradě Diecézního domu kardinála Trochty. Další možnost parkování bude v areálu Zahrady Čech, v ulici Českolipská, odkud budou svážet příchozí autobusy. Na Dómském náměstí nebude možné parkovat. Pokud budete přijíždět autobusem, budou zastavovat na křižovatce ulic Pekařská a Dómská, kde lidé vystoupí. Autobusy s hmotností nad 10 t nebudou vpuštěny do centra města. Parkování autobusů a větších vozidel bude možné v areálu Zahrady Čech v ulici Českolipská. Odtud budou návštěvníci sváženi na Dómské a Mírové náměstí. Parkovací místa jsou vyznačena na přiložené mapce.

Celková mapa ve větším rozlišení ke stažení

Oblékání duchovenstva
Kněží a jáhni se budou oblékat v katedrále sv. Štěpána v boční kapli naproti sakristii. Prosíme kněze a jáhny, aby si s sebou vzali albu a bílou štolu a dostavili se na místo do 10.20 hodin.

Pro kněze a jáhny jsou určena místa v katedrále v lavicích pod kazatelnou. Biskupové, opati, katedrální kapitula, generální vikáři, zahraniční hosté a další, kterým to bude oznámeno, se budou oblékat v sále v biskupské rezidenci. Biskupové a opati si s sebou vezmou albu a mitru simplex.

Občerstvení
Pro ty, kdo obdrželi písemnou pozvánku a odpověděli, že se zúčastní rautu, je připraveno pohoštění v Kulturním domě Litoměřice a v Hradu Litoměřice (Tyršovo náměstí 68), kam je třeba od katedrály dojít pěšky.

Pro všechny je připraveno občerstvení po mši svaté před katedrálou sv. Štěpána na Dómském náměstí.

Další informace a pokyny
Účast na biskupském svěcení patrně přesáhne kapacity katedrály sv. Štěpána. Proto nebude možné v katedrále rezervovat místa k sezení. Katedrála bude otevřena od 9.30 hodin. Bohoslužba bude přenášena na velkoplošné obrazovky před katedrálou. Přenos bude promítán též v kostele Všech svatých na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Svaté přijímání bude při bohoslužbě podáváno jak v katedrále, tak i před katedrálou a v děkanském kostele Všech svatých. Po mši svaté bude nově vysvěcený biskup, poté co v rezidenci odloží liturgický oděv, k dispozici věřícím přibližně 20 minut k osobnímu setkání před katedrálou. Od 9 do 17 hodin bude při příležitosti biskupského svěcení otevřena na Mírovém náměstí prodejna Karmelitánského nakladatelství s výjimkou doby, kdy bude probíhat mše svatá. Na Dómském náměstí u biskupské kurie (naproti katedrále sv. Štěpána) budou k dispozici mobilní Toi Toi toalety včetně desinfekce. 

Případné dotazy směřujte, prosíme, na e-mailovou adresu rsvp@dltm.cz. Na místě, prosíme, dbejte pokynů pořadatelů.

Televizní a online přenos
Pro ty, kteří se nemohou přímo zúčastnit, bude mše svatá s biskupským svěcením přenášena živě ve vysílání TV NOE

Akreditace
Pro novináře, kteří se budou chtít účastnit bohoslužby i následného briefingu s biskupem Stanislavem Přibylem, je nutná akreditace. Zašlete prosím žádost s uvedením osobních údajů (jméno, médium, e-mail a telefonní číslo) na e-mailovou adresu tiskového mluvčí Biskupství litoměřického, Dominika Faustuse: faustus@dltm.cz.

Přípravný tým pro biskupské svěcení

(www.dltm.cz)