Archiv článků za měsíc: Říjen 2023

Den modliteb a postu za mír

Papež František vyhlásil na pátek 27. října další Den modliteb a postu za mír

 

Papež František na závěr středeční generální audience vyhlásil další den modliteb a postu za ukončení války na Blízkém východě.

image:Image 44/source/orig/43608_28077_0_ris8307.jpg
 
Vatican Media

„Rozhodl jsem se vyhlásit na pátek 27. října den postu a modliteb,“ ohlásil papež. Bude to „den pokání, ke kterému vyzývám sestry a bratry nejrůznějších křesťanských denominací, příslušníky jiných náboženství a všechny, kterým leží na srdci otázka míru ve světě, aby se připojili podle svého uvážení,“ pokračoval Svatý otec.

Vigilie se uskuteční v 18 hodin na Svatopetrském náměstí, kde se věřící připojí k papeži a zúčastní se „hodiny modlitby v duchu pokání, aby vyprosili mír v naší době, mír v tomto světě. Žádám všechny jednotlivé církve, aby se zapojily a uspořádaly podobné aktivity, do nichž se zapojí Boží lid,“ uvedl papež.

Svatý otec den modliteb a postu za mír oznámil poté, co jeruzalémský patriarcha, kardinál Pierbattista Pizzaballa, vyzval k celosvětovému dni modliteb a postu na úterý 17. října, „abychom Bohu Otci předali naši žízeň po míru, spravedlnosti a smíření“.

„Naše myšlenky se obracejí k Palestině a Izraeli,“ řekl papež. „Počet obětí roste a situace v Gaze je zoufalá. Prosíme, ať je učiněno vše, co je možné, aby bylo zabráněno humanitární katastrofě. Možné rozšíření konfliktu je znepokojivé, zatímco ve světě je již otevřeno tolik válečných front. Kéž utichnou zbraně a vyslyšíme chudé, lidi a děti volající po míru.“

„Bratři a sestry, válka neřeší žádný problém: rozsévá jen smrt a zkázu, podněcuje nenávist, rozmnožuje pomstu. Válka smazává budoucnost. Vyzývám věřící, aby se postavili jen na jednu stranu tohoto konfliktu: na stranu míru. Ale ne slovy – modlitbou, naprostou odevzdaností,“ uzavřel Svatý otec.

Slova Svatého otce přicházejí v době, kdy v oblasti zmítané konfliktem stále přibývá mrtvých. Organizace spojených národů vydala v úterý večer tiskovou zprávu, v níž uvádí, že za pouhých 10 dní bylo zabito 4 200 lidí a více než milion lidí přišlo o domov.

Zdroj: CNA

(www.cirkev.cz)

Misijní neděle – 22. října

Srdečně Vás zveme ke společnému slavení Misijní neděle, která nám přibližuje důležitost setkání s lidmi na různých místech světa, všude tam, kde je hlásáno Kristovo evangelium. I ti nejvzdálenější od nás, nám mohou být inspirací v pomáhání.

Papež František vyzývá k postu a modlitbě za mír na 17. října

Papež František vyzývá k postu a modlitbě za mír na 17. října

 

Při nedělní modlitbě Anděl Páně zazněla opětovná a naléhavá výzva k zastavení násilí v Izraeli a Palestině, v níž Svatý otec zopakoval své přesvědčení, že války jsou vždy porážkou, a vyzval všechny věřící, aby se připojili k církvi ve Svaté zemi a zasvětili 17. říjen modlitbě a půstu.

image:Image 44/source/orig/43360_cq5dam-thumbnail-cropped-750-422-76.jpeg

„Nadále s velkou bolestí sleduji, co se děje v Izraeli a Palestině. Stále myslím zejména na děti a staré lidi a znovu vyzývám k osvobození rukojmích a důrazně žádám, aby se oběťmi konfliktu nestaly děti, nemocní, staří lidé, ženy a ostatní civilisté. Je třeba dodržovat humanitární právo, zejména v Gaze, kde je naléhavě nutné zajistit humanitární pomoc všem obyvatelům. Modlitba je tichou a svatou silou, která se staví proti násilí, nenávisti, terorismu a válkám. Vyzývám všechny věřící, aby se připojili k církvi ve Svaté zemi a úterý 17. října zasvětili modlitbě a půstu,“ uzavřel svou výzvu papež František.

Zdroj: Vatican News, anglická sekce

(www.cirkev.cz)

Farář z Gazy: Papež nás požádal, abychom chránili děti

Izraelský nálet na sever Gazy

Farář z Gazy: Papež nás požádal, abychom chránili děti

Krátce před vypršením ultimáta izraelské armády k evakuaci severní části pásma Gazy papež již počtvrté telefonoval otci Gabrielu Romanellimu, který je stále v Betlémě, a vyjádřil mu své obavy, blízkost a modlitbu. Farnost v pásmu Gazy hostí stovky lidí, přičemž věřící se rozhodli zůstat pod bombardováním.
 

Michele Raviart – Vatican News

Papež František řekl, že je velmi znepokojen tím, co se děje v Gaze, a doufá, že se najde prostor pro přerušení bombardování, aby se otevřely humanitární koridory pro tisíce lidí, kteří jsou nyní v nouzi. Pro Vatican News to uvedl otec Gabriel Romanelli, farář v Gaze, kterému dnes, v sobotu 14. října, papež telefonoval – již počtvrté od začátku krize – a ujistil ho o svých modlitbách a blízkosti celé církve.

Papežova blízkost

Je lidem velmi blízko, dosvědčuje otec Romanelli, který je v Betlémě a zatím se mu nepodařilo dostat do malé komunity v pásmu, a požádal nás, abychom chránili děti. Ví, že kromě dětí z farnosti hostíme křesťanské a muslimské děti a také postižené a zraněné, o které se starají sestry Matky Terezy. Jsou to stovky lidí, za které neseme odpovědnost. Papež to všechno ví a svou blízkost projevil svým požehnáním a modlitbou.

Stovky uprchlíků, které hostí církev

Pět katolických církevních struktur v Gaze nyní hostí stovky lidí – jen ve farnosti jich je pět set. Také dvě struktury řecké pravoslavné církve jsou plné lidí. Prožili opravdu děsivou noc, protože věděli, že ultimátum skončilo dnes ráno, i když bylo prodlouženo, vysvětluje otec Romanelli. Přemýšlejí, kam mohou jít na jih a co se tam bude dít. Přicházejí zprávy o lidech, kteří byli na cestě na jih zasaženi. Někteří mají auto, jiní nemají nic. Jsou vyděšení a alespoň v kostele se cítí více chráněni, ale situace je pro všechny zoufalá.

Rozhodnutí zůstat

Všechny církevní budovy se nacházejí v oblasti Pásma Gazy, kterou Izrael požádal o evakuaci, aby se její obyvatelé ukryli před ostřelováním. Přesto se farníci rozhodli zůstat. „Jsou tam. Nechtějí odejít. Mohli by odejít, ale nechtějí. Na jihu nemáme žádné církevní zařízení“, vysvětluje farář, „zvenčí je velmi těžké pochopit, jak jsou lidé připoutáni a sjednoceni k farnosti, která je lidským a duchovním centrem jejich aktivit“.

(www.vatican.va/cs)

Podporovatelé Mary’s Meals z celého světa se sešli v Medžugorji

Podporovatelé Mary’s Meals z celého světa se sešli v Medžugorji, českých poutníků bylo nejvíc

 

Podporovatelé, příznivci i zaměstnanci organizace Mary’s Meals se začátkem října sešli v rámci šesté oficiální děkovné pouti do Medžugorje, mariánského poutního místa v Bosně a Hercegovině. Pouť, kterou inicioval Magnus MacFarlane-Barrow, zakladatel této charitativní organizace, a jeho manželka Julie, byla vítána jako vynikající příležitost spojit se v modlitbě a rozjímání.

image:Image 44/source/orig/43248_marys-meals-medzugorje-4.JPG

Akci zarámovanou 6. a 8. říjnem 2023 pořádala organizace Mary’s Meals Medžugorje a jejím cílem bylo shromáždit a inspirovat mnoho členů rostoucí celosvětové rodiny této charity. Během předchozích let se pouti zúčastnili lidé z mnoha zemí, včetně návštěvníků z Chorvatska, Haiti, Indie, Irska, Keni, Libérie, Malawi, Španělska, Slovenska, Jižního Súdánu, Velké Británie, Zambie, Zimbabwe a samozřejmě z České republiky. Doslova celosvětová účast svědčí o širokém dosahu podpůrné základny charity a jejích stravovacích školních programů. Letos se pouti Mary’s Meals účastnilo více než 160 poutníků, polovina z nich přitom dorazila z České republiky.

Středobodem třídenního setkání byla modlitba, program odrážel skutečnost, že dílo Mary’s Meals je „ovocem Medžugorje“. Poutníci při modlitbě růžence společně vystoupili na Podbrdo (kde dochází ke zjevením Panny Marie) a další den na horu Križevac při modlitbě křížové cesty. Každý den odpoledne byla možnost přidat se k modlitbě růžence, mezinárodní mši svaté a adoraci Nejsvětější svátosti na prostranství za kostelem svatého Jakuba. V sobotu sloužil anglickou mši svatou za Mary’s Meals arcibiskup Aldo Cavalli a poutníci byli pozváni k přijetí zvláštního požehnání pro všechny členy mezinárodní rodiny Mary’s Meals.

Magnus vysvětlil hlavní cíl setkání: „Bez modlitby by žádné Mary’s Meals nebylo. Proto je tato každoroční pouť tak důležitá – scházíme se, abychom poděkovali za dar Mary’s Meals a přednesli všechny přímluvy za celou rodinu Mary’s Meals. Takto jdeme vpřed s důvěrou v Boží prozřetelnost.“

Kromě poutníků na místě se mnoho dalších účastníků připojilo k online programu a společně s mnoha dalšími lidmi po celém světě se modlili.

(www.cirkev.cz)