Archiv článků za měsíc: Květen 2023

Zdislavská pouť do Jablonného v Podještědí

Zdislavská pouť do Jablonného v Podještědí

V sobotu 27. května 2023 se v Jablonném v Podještědí konala Zdislavská pouť a městské slavnosti. V areálu dominikánského kláštera se v kapli sv. Zdislavy konalo několik mší. Poutní mši v 9 hodin celebroval generální vikář Mons. Martin Davídek. S sebou přivezl jako poutníka sekretáře Apoštolské nunciatury v Praze Mons. Giuseppe Silvestriniho, který v závěru mše svaté pozdravil ostatní poutníky.

image:Image 32/source/orig/31149_24123_0_dsc-6203.jpg
Hlavní mše v kapli kláštera se konala v 11 hodin a sloužil ji P. Filip Maria Boháč OP. Odpolední mši pak sloužil P. Štěpán Maria Filip OP. V dopoledních hodinách proběhla ještě mše svatá před bazilikou, která se aktuálně opravuje a oprava by měla být brzy dokončena. Svaté Zdislavě, která je patronkou Libereckého kraje, České dominikánské provincie i Diecéze litoměřické svěřujeme rodiny a všechna díla, které nesou její jméno. Svatá paní Zdislavo, oroduj za nás!

(www.cirkev.cz)

Benefiční koncert v Liběšicích – již tento pátek

Srdečně Vás zveme tento pátek 26. května od 19.00 na varhanní benefiční koncert a sólisté Michaela Katráková – soprán, Karel Vencour – trubka, Jiří Knotte – varhany, klavír.
Přední sopranistka Michaela Katráková s programem nejkrásnějších klasických a dalších skladeb. Zazní hudba J.S. Bacha, W.A. Mozarta, A. Dvořáka, B. Smetany, G. Puccini, E. Morricone a další. Dobrovolné vstupné bude věnováno na podporu oprav kostelů ve Velké Černoci a v Liběšicích u Žatce.

Růžencové procesí na Svatopetrském náměstí

Růžencové procesí na Svatopetrském náměstí k poctě Panny Marie

 

Svatopetrské náměstí v sobotu večer zaplnili poutníci, aby se pomodlili růženec ke cti Panny Marie. Procesí 20. května vedl kardinál Mario Grech, generální sekretář biskupské synody.

image:Image 31/source/orig/30647_23977_0_marianprocession-daniel-ibanez-2.jpg
 
 

Po každém tajemství růžence pronesl kardinál Mario Grech krátké zamyšlení a uvedl modlitební úmysl, včetně modlitby za mír. Během růžencového průvodu nesli poutníci velkou zarámovanou ikonu Panny Marie  „Mater Ecclesiae“, což znamená „Matka církve“, kopii originálního obrazu, který se nachází uvnitř baziliky svatého Petra.

Původní obraz Mater Ecclesiae s Pannou Marií a dítětem Ježíšem byl namalován na sloupu v původní staré bazilice, kterou nechal postavit císař Konstantin ve čtvrtém století. Později byl přenesen do baziliky svatého Petra, kde je dodnes k vidění nad jedním z bočních oltářů.

Růžencové procesí bylo součástí iniciativy organizované Vatikánem v měsíci květnu, který je v katolické církvi obdobím úcty k Panně Marii jako Matce Boží. V bazilice svatého Petra se každou květnovou sobotu ve 21 hodin koná průvod se svíčkami. Během léta bude ve Svatopetrské bazilice také pokračovat venkovní eucharistická adorace, a to každé první úterý v měsíci.

P. Michael Kong, kněz z Austrálie, který v současné době žije v Římě, se zúčastnil posledního procesí. „V deštivém počasí jsem procházel Svatopetrským náměstím směrem do baziliky. Ale těsně před začátkem procesí přestalo pršet,“ řekl Kong agentuře CNA. Podle kněze bylo veřejné procesí krásnou připomínkou toho, že je stále dost věřících, kteří se modlí růženec a mají úctu k Panně Marii. „Bylo to něco, co mě ujistilo, že nejdu sám, ale že existuje mnoho věřících, kteří se modlí růženec a jdou touto cestou se stejnými úmysly,“ řekl Kong.

Arcibiskup Edgar Peña Parra, zástupce vatikánského státního sekretariátu, bude předsedat závěrečnému procesí 27. května.

(www.dltm.cz)