Archiv článků za měsíc: Listopad 2021

Červená středa

Liběšický poutní kostel se rozsvítil červeně již v předvečer Červené středy, aby tak červené nasvícení kostela připomínalo poselství dne, kdy vzpomínáme na všechny pronásledované pro víru, pronásledované křesťany kdekoli na světě. Je velikým darem žít v krásné, pokojné a mírumilovné zemi. Ne všichni na tomto světě mají toto veliké štěstí, které někdy jen málo vnímáme a připadá nám tak přirozené a samozřejmé…

 V rámci Červené středy se opět červeně rozsvítí desítky budov po celé České republice

24. listopad se bude nést v duchu mezinárodní iniciativy Červená středa, která se bude v České republice letos konat již počtvrté. Tradiční mezinárodní konference v Praze se letos zúčastní také významní zahraniční řečníci, například Lord David Alton, člen britského parlamentu, nebo dominikán br. Olivier Poquillon z rehabilitační mise v iráckém Mosulu. Novinkou v pražském programu bude benefiční koncert na obnovu církevní budovy v Iráku. Více informací k dispozici na novém webu www.cervenastreda.cz.
Publikováno: 9. 11. 2021 11:45

Přípravy na Červenou středu jsou v plném proudu a do letošního ročníku se již nyní přihlásilo přes 50 kostelů, synagog, sborů a veřejných institucí. V podvečer 24. listopadu se načerveno nasvítí třeba kostel Povýšení sv. Kříže v Prostějově, evangelický kostel v Děčíně, kaple Nového Adalbertina v Hradci Králové, kostel svatého Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou, Nová Synagoga v Liberci nebo Pravoslavný kostelík v horách v Horní Lipové. V Praze bude opětovně nasvícen Černínský palác, Petřínská rozhledna, Rudolfinum, Karolinum, Staronová synagoga nebo kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.

Program v Praze

Kromě červeného nasvícení budov se po celé zemi konají setkání, modlitby, bohoslužby nebo přednášky. V rámci centrální akce v Praze se již tradičně uskuteční mezinárodní konference, kterou společně s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR organizuje Institut pro křesťansko-demokratickou politiku. Na konferenci vystoupí například člen Parlamentu Velké Británie a duchovní otec Červené středy Lord David Alton, zvláštní zmocněnec pro antisemitismus OBSE a zástupce American Jewish Comittee rabín Andrew Baker, Marcela Szymanski z organizace Aid to the Church in Need (Církev v nouzi), vedoucí dominikánské rehabilitační mise v iráckém Mosulu br. Olivier Poquillon OP, zmocněnkyně vlády Slovenské republiky pro ochranu svobody vyznání Anna Záborská a také poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Konference se bude konat ve Vlasteneckém sále pražského Karolina od 13.00 hodin. V 18.00 hodin se následně ve Velké aule Karolina uskuteční tradiční židovsko-křesťanská modlitba, po které bude od 18.30 následovat průvod kolem červeně nasvícených budov na pražském Starém Městě.

Benefiční koncert je letos novinkou

V rámci Červené středy se bude letos poprvé konat v Lichtenštejnském paláci Hudební akademie múzických umění od 20.00 hodin také benefiční koncert, na němž zazní dílo Petra Ebena Labyrint světa a ráj srdce. Doporučená cena vstupenky na benefiční koncert je 200 Kč a je možné si ji objednat na www.cervenastreda.cz.
Koncert bude živě přenášet TV Noe, která bude provozovat i živé dárcovské call centrum, ale darovat je možné z pohodlí domova přes dárcovské SMS i přispěním přímo na účet. Darovat na účel benefičního koncertu lze také již nyní jednoduše přes portál Darujme.cz.
Koncert pořádají organizátoři Červené středy ve spolupráci s Charitou Česká republika. Výtěžek půjde na obnovu misie při kostele Panny Marie s hodinami ve starobylém centru Mosulu. Opravu kostela podpořily již Spojené arabské emiráty a pod dohledem UNESCO se na ní společně podílejí místní křesťanští i muslimští pracovníci. Na obnovu ekonomického zázemí misie však finanční prostředky chybějí. V budově v těsném sousedství kostela dříve fungovaly obchody, jejichž výnos přispíval právě k financování každodenního provozu tamní dominikánské misie. Protože jsou ale nyní obchody zničené, misie nemá v místě žádné další potřebné prostředky na provoz.

Nové webové stránky

Koncem září byly spuštěny také nové webové stránky www.cervenastreda.cz. Najdete zde nejen informace o akci, ale také materiály a nápady pro vlastní zapojení, pokud chcete letos Červenou středu ve své farnosti, obci či společenství pořádat.

 
Co je to Červená středa?
Více než 60 % lidí na světě žije v zemích, kde není dodržováno jedno ze základních lidských práv – svoboda vyznání. Téměř 300 milionů věřících zažívá podle papežské nadace Církev v nouzi každodenní pronásledování. Červená středa je mezinárodní iniciativa, jejíž smyslem je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Znakem je rozsvícené červené světlo, které symbolizuje krev trpících pro víru. Lidé v tento den také zapalují svíčky nebo nasvěcují významné budovy červeným světlem.
 
Česká biskupská konference se tak společně s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR připojuje k iniciativě křesťanské organizace Aid to the Church in Need. Akce se koná na dalších místech ve světě – mj. v Londýně, Bratislavě, Vídni, Budapešti, na Filipínách. V České republice se iniciativa koná od roku 2018, kdy se zapojilo cca. 25 objektů, v roce 2019 to bylo už 80 institucí a v roce 2020 se i přes nepříznivou epidemiologickou situaci zúčastnilo přes 100 farností, sborů, obcí, veřejných institucí atd.
 

(www.cirkev.cz)

Nechte se, prosím, očkovat proti covid-19!

Nechte se, prosím, očkovat proti covid-19!

P. MUDr. Mgr. Martin Moravec, O.Cr., kněz, lékař, nemocniční kaplan a vysokoškolský pedagog, připravil krátký a jednoduchý přehled důvodů, proč se nechat očkovat. Níže je přinášíme:
Publikováno: 23. 11. 2021 17:15

Já ale nevím, jsem dost nemocný…
… tím spíš! Až na vzácné výjimky platí, že čím víc má člověk nemocí, tím spíš potřebuje ochranu. Protože tím spíš mu hrozí těžký covid.
 
Já jsem mladý a zdravý…
… mladí na covid (většinou) neumírají, ale i oni mívají komplikace: plicní embolie, poruchy paměti, potíže s dechem a další. Někdy jsou na dlouho neschopní běžného života.
 
Ale vakcíny nejsou dost ozkoušené…
… dnes je málokterý lék tak ozkoušený jako ony. Podalo se několik miliard dávek, vše pod drobnohledem veřejnosti. Vakcíny na bázi mRNA předčily mnohá optimistická očekávání co do bezpečnosti i účinnosti. Léčba covid znamená podání množství dalších léků!
 
Ale co ty dlouhodobé nežádoucí účinky, ty zatím nikdo nezná…
… to je pravda jen zčásti; mRNA vakcíny obsahují malou část viru: Pokud u někoho způsobí závažné problémy, tím spíš je způsobí celý virus, který se navíc při nákaze v těle množí.
 
Vakcíny stejně před covidem neochrání…
… neochrání před infekcí, ale před těžkým průběhem téměř vždy ano. A to je cíl – aby lidé na covid-19 neumírali a aby nemocnice mohly sloužit i pacientům bez covidu.
 
Lepší je přirozeně získaná imunita…
… přirozeně i očkováním získaná imunita vydrží cca půl roku. Jenže ta „přirozená“ je často za cenu dlouhodobých následků. Navíc je možné, že posilující dávka navodí imunitu delší.
 
Pokud onemocním, tak už přece máme léky…
… máme monoklonální protilátky za desítky tisíc korun. Ty jsou vyhrazené pro rizikové pacienty a musí se podat včas. Ostatní léky jsou jen podpůrné, nejde o cílenou léčbu.
 
Jsou v tom stejně jen finanční zájmy farmaceutických firem…
… náklady za uplynulé dva roky pandemie nelze vyčíslit. Prodělávají na ní skoro všichni, i farmaceutické firmy. Očkování stojí řádově 1000 Kč. Otevřená společnost, otevřené nemocnice a léčba jiných nemocí by těmto firmám vydělaly daleko víc.
 
Jsou i jiné nemoci, s tím covidem se to dost přehání…
… jsou. Ale může se stát, že pro Vás s infarktem, mrtvicí, nádorem nebo jen zánětem slepého střeva nebude v nemocnici místo. Nebo se v nemocnici nakazíte a kromě původní nemoci budete muset bojovat i s covidem.
 
Nechci už žádná omezování, chci zase normálně žít…
… to asi všichni! Proto vědci, společnost a celé státy napřely síly do hledání řešení. Vyvinuté vakcíny mohou z covid-19 udělat nemoc, na kterou se nebude umírat. Děti budou znovu chodit do škol, senioři nebudou přežívat v izolaci, zdravotníci padat „na ústa“, lidé přicházet o práci, stát ušetří peníze pro řešení jiných palčivých problémů.

Očkování znamená ukázat imunitě nepřítele dřív, než se s ním setká „na živo“. Znamená vycvičit imunitu na boj s nepřítelem, takže se z covidu může stát běžná respirační nemoc, která přestane zabíjet a paralyzovat svět. Nejde o žádnou magii. Očkování je skutek lásky k těm nejzranitelnějším – dětem, seniorům, nemocným. Ale také unaveným zdravotníkům, lidem ohroženým ztrátou zaměstnání, vysíleným rodičům…
 
Jak se na to dívá víra?
Jak? Přišla nemoc, ohrožení, krize. A člověk použil rozum, který dostal od Boha. Využil znalosti a vyvinul vakcíny, které zachraňují miliony životů. Náboženské autority včetně papeže Františka vybízejí k jejich používání a spravedlivé distribuci i pro chudé. Jde o skutek lásky a ohleduplnosti ke zranitelným.

Je na místě se ptát, odkud přichází onen „duch nedůvěry“. Věříme v existenci pokušení. Co tedy sledují síly, jež podporují rozdělování společnosti, nedůvěru v systém, nedůvěru v opatření, nedůvěru v autority, nedůvěru ve vědu, nedůvěru v druhého člověka? Odkud „vane“ vše, co vede k agresivitě, neohleduplnosti, zpochybňování, uzavírání se ve svém myšlenkovém světě? Je člověk, který tyto síly vpustí do svého života, skutečně svobodný? Na svobodu se totiž často odvolává. Nebo je naopak vydán napospas manipulacím skrze zakoušený strach, naštvanost, nedůvěru, argumentaci vlastního „svobodného a nezávislého“ myšlení? Uvažuje svobodně ten, který si do svých představ nenechá nikým a ničím mluvit, nebo ten, který si své představy ověřuje a snese jejich kritiku?

Myslím, že očkování ukazuje na mnohem hlubší problém společnosti, a to nejen v ČR, ale celosvětově. Pokud totiž pod dojmem „nezávislého myšlení“ zpochybňujeme autority a rozumovou argumentaci, mohou se i menší krize stát kritickými. „Rozdrobená“ a „rozdělená“ společnost je slabá a nedokáže se bránit. Nevěří totiž druhému, věří jen těm, kteří „nevěří s nimi“.
 
Opravdu prosím, věřme v člověka a věřme i ve schopnost rozumu, ve vědecké poznání. Covid-19 je problém, který lze řešit. Jeho neřešení ale zabíjí. Nechme se očkovat. Vakcíny jsou ověřené a možná bezpečnější než mnohé „ozkoušené“ léky, které běžně bereme na bolest hlavy či kolena.

P. MUDr. Mgr. Martin Moravec, O.Cr.
Interní klinika FN Královské Vinohrady, Ústav humanitních studií v lékařství 1. LF UK

Stanovisko České biskupské konference k očkování proti covid-19

Stanovisko České biskupské konference k očkování proti covid-19

Česká biskupská konference (ČBK) vydává toto stanovisko v situaci pandemie nemoci covid-19, kdy se objevuje velké množství protichůdných tvrzení o očkování, z nichž některá jsou nepravdivá, překroucená nebo jsou součástí různých konspiračních teorií.
Publikováno: 22. 12. 2020 10:00

Vědci celého světa se v tomto roce spojili v nevídaném úsilí, aby vyvinuli pokud možno účinnou a bezpečnou vakcínu proti nemoci covid-19. Současně se však šíří pochybnosti o etice vývoje a výroby některých očkovacích látek, které jsou (domněle či skutečně) spojeny s použitím tkání pocházejících z potracených lidských plodů.

Toto znepokojení je oprávněné: „Lidský život je posvátný a nedotknutelný v kterémkoliv okamžiku své existence, tedy i v těch počátečních momentech, které předcházejí jeho narození,“ napsal svatý Jan Pavel II. v encyklice Evangelium vitae.1 Křesťanská tradice proto vždy odsuzovala (a stále odsuzuje) umělý potrat jako velké mravní zlo.2 Z tohoto důvodu také považuje využití buněk získaných při umělém potratu k lékařským účelům za nepřípustné.3

Očkovací látky proti covid-19 (i ostatním nemocem) lze vyrobit a testovat, aniž bychom nutně potřebovali materiál pocházející z lidských plodů. Na nich se na různých místech na světě usilovně pracuje. Současně ale bohužel platí, že většina vakcín, která bude u nás pravděpodobně během několika následujících měsíců dostupná, byla vyvinuta s pomocí eticky problematického materiálu.4

V Evropské unii se aktuálně (na konci prosince 2020) uvažuje o nasazení celkem sedmi vakcín proti covid-19.5

Některé výzkumné týmy a farmaceutické společnosti při vývoji vakcíny vůbec nepoužily buněčné kultury pocházející z potracených lidských plodů (CureVac), jiné je naopak při vývoji a/nebo výrobě očkovacích látek uplatnily (AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV). V ostatních případech se na těchto buňkách jen testovala účinnost výsledné vakcíny a její způsob vývoje a výroby byl jinak morálně nezávadný (BioNtech-Pfizer, Moderna, NovaVax).6

Ne všechny vakcíny proti covid-19 jsou si tedy (z etického hlediska) rovny.

V této souvislosti je třeba připomenout zásadní vyjádření Papežské akademie pro život z let 2005 a 2017 a Kongregace pro nauku víry z roku 2008.7 Tyto dokumenty jasně rozlišují mezi morální zodpovědností vědců a producentů léčiv, kteří používají morálně problematický biologický materiál, a morální zodpovědností příjemců konkrétních vakcín. Pokud není k dispozici jiná vakcína a pokud existuje nebezpečí závažného ohrožení zdraví, je morálně přípustné dát se očkovat nebo očkovat jiné, a to i vakcínou vyvinutou s použitím buněk získaných morálně problematickým způsobem.8 Ke stejnému závěru dochází i nejnovější dokument Kongregace pro nauku víry z 21. prosince 2020, který dále upřesňuje, že se to týká i situace „v zemích, kde lékařům a pacientům nejsou eticky bezproblémové vakcíny k dispozici, nebo kde je jejich distribuce obtížnější kvůli speciálním podmínkám skladování a přepravy, nebo když jsou ve stejné zemi distribuovány různé typy vakcín, ale zdravotnické orgány neumožňují občanům vybrat si vakcínu k očkování“.9

Aby se předešlo veřejnému pohoršení, musí být jasné, že příjemce takové vakcíny nijak neschvaluje způsob, jak byla vyrobena, a podle svých možností též usiluje o to, aby byla v budoucnu dostupná morálně přijatelná alternativa.10

Každý člověk má povinnost pečovat o své zdraví, protože představuje vzácný Boží dar, jak o tom píše i Katechismus katolické církve v článku 2288. Prevence infekčních onemocnění je důležitou součástí ochrany života a zdraví, kdy nejde jen o nás, ale také o druhé lidi a o společné dobro.11

Co se týče obav o zdravotní bezpečnost vakcín, které pociťuje nemálo věřících rodičů, lékařů a jiných osob, je možné říci toto:12 Je jistě oprávněné žádat zodpovědné instituce a osoby o objasnění často kladených otázek, principů fungování vakcín i mechanismů kontroly jejich zdravotní neškodnosti. Současně je však třeba k alarmujícím zprávám na sociálních sítích a v jiných médiích přistupovat s kritickým úsudkem a ověřovat je u více nezávislých odborníků.13

Úkolem České biskupské konference není suplovat činnost vlády či Ministerstva zdravotnictví v této oblasti. Je však na místě rozptýlit největší obavy řady věřících a vnést do problematiky určité světlo. Proto chceme zopakovat: nechat se očkovat je morálně přípustné. Vakcinaci je třeba zvažovat nejen s ohledem na zdraví vlastní, ale i druhých lidí a na společné dobro. Při svém rozhodování tedy nemysleme jen na sebe, ale zvláště na nejzranitelnější spoluobčany, pro něž nakazit se nemocí covid-19 znamená být ohrožen nejen na zdraví, ale též na životě.

Na druhou stranu nelze nikoho diskriminovat kvůli rozhodnutí nenechat se očkovat.Očkování obvykle není morální povinnost, a proto musí být dobrovolné.“14 V takovém případě však člověk musí zodpovědným způsobem udělat vše potřebné pro to, aby případně nenakazil druhé, zvláště ty, kteří ze zdravotních a jiných důvodů nemohou být očkováni.15

Svatý Pavel VI. při jedné příležitosti připomněl, že o žádné otázce týkající se člověka „nelze uvažovat jen v částečných perspektivách ať biologických [či] psychologických. […] Je nezbytné brát v úvahu celého člověka a celé poslání, k němuž je povolán, tedy […] též hlediska nadpřirozená a věčná“16.

My křesťané máme být pro celou společnost svědky naděje v moc Kristova vzkříšení. Zdraví i lidský život je jistě velkou hodnotou – ale tou nejvyšší je vykoupení a věčná spása člověka. Proto nezapomínejme na útěchu a posilu plynoucí z Eucharistie, milost svátosti smíření a pomazání nemocných a hojné Boží dary, které si můžeme vyprosit na přímluvu svatého Josefa během tohoto mimořádného roku. Buďme připraveni kterýkoli den potkat tváří v tvář toho, který je Cesta, Pravda a Život – a především největší láska našeho srdce.

Olomouc, 22. prosince 2020

Mons. Antonín Basler, biskup zodpovědný v ČBK za oblast bioetiky 
[1] Evangelium vitae, 61.
[2] Srov. tamtéž.
[3] Kongregace pro nauku víry, Instrukce Dignitas personae, 34-35.
[4] Při jejich vývoji či testování se používají tzv. fetální buněčné linie označované HEK 293 a PER.C6. Ty vznikly odebráním buněk z těla dvou plodů uměle potracených v roce 1972 a 1985. Tyto buňky se mohou množit donekonečna a slouží dodnes pro řadu vědeckých a lékařských účelů. Výroba očkovacích látek proti covid-19 tak nebyla spojena s provedením nových potratů. Vakcíny samotné také neobsahují žádné buňky plodu.
[5] Od společností: AstraZeneca, BioNtech-Pfizer, CureVac, Janssen Pharmaceutica NV, Moderna, NovaVax a Sanofi-GSK (vývoj této poslední vakcíny provázejí problémy a její zavedení se opozdí) (https://ec.europa.eu/ commission/presscorner/detail/en/ip_20_2305).
[6] Pro přehled viz https://lozierinstitute.org/update-covid-19-vaccine-candidates-and-abortion-derived-cell-lines/ (stav k 14. 12. 2020). U preparátu Sanofi-GSK potřebné informace zatím chybí.
[7] Papežská akademie pro život, Morální úvahy ohledně vakcín připravených z buněk získaných z potracených lidských plodů (5. 6. 2005) a Komentář k používání vakcín (31. 7. 2017); Kongregace pro nauku víry, Instrukce Dignitas personae (8. 9. 2008), 35. Český překlad těchto dokumentů je v Příloze.
[8] To samé platí například i pro vakcínu proti zarděnkám, kde neexistuje morálně bezproblémová náhrada.
[9] Kongregace pro nauku víry, Vysvětlující poznámka ohledně morálnosti používání některých vakcín proti covid-19 (21. 12. 2020), 2. Český překlad dokumentu je v Příloze.
[10] Srov. tamtéž, 3 a 4.
[11] Srov. tamtéž, 5.
[12] Výše zmiňovaný dokument správně poznamenává, že hodnocení bezpečnosti a účinnosti vakcín je „eticky relevantní a nezbytné“, ale že „je odpovědností vědců v biomedicíně a lékových agentur“ (tamtéž, úvodní část).
[13] Příkladem takové nepravdivé informace je domněnka, že vakcína proti covid-19 může u žen způsobovat neplodnost.
[14] Srov. tamtéž, 5.
[15] Srov. tamtéž.
[16] Humanae vitae, 7.

Soubory ke stažení

 
 
 
 
 
 
Autor článku:
Monika Klimentová