Archiv článků za měsíc: Říjen 2020

Výzva biskupů k dodržování vládních nařízení

Výzva předsedy ČBK k dodržování aktuálních vládních nařízení

Přinášíme vám výzvu předsedy ČBK Mons. Jana Graubnera, olomouckého arcibiskupa, ohledně dodržování aktuálních nařízení Vlády ČR:
Publikováno: 27. 10. 2020 12:30

Ilustrační foto

Drazí kněží a jáhnové, řeholnice a řeholníci, bratři a sestry v Kristu,

v posledních dnech se šíří názor, že omezení daná vládními nařízeními se nevztahují na bohoslužby, protože účast na bohoslužbě je výkon ústavou zaručeného práva podle listiny základních práv a svobod, která je součástí Ústavy České republiky.

Právní názory na tuto věc mohou být a jsou různé. Rozhodující by bylo vyjádření Ústavního soudu. Na plenárním zasedání ČBK konaném ve dnech 19. – 21. října 2020 na Svatém Hostýně jsme konstatovali v duchu vládních nařízení, že v současné době není bohužel možné se účastnit Eucharistie coby veřejné bohoslužby, tak jako za normálních okolností. Toto rozhodnutí bylo biskupy přijato kompetentně, se vší vahou hlasu pastýřů, kteří nesou odpovědnost za Boží lid. Při přijímání tohoto vládního opatření jsme jasně viděli úmysl zákonodárce, kterým je zamezit dalšímu šíření nemoci COVID-19 dočasným, avšak poměrně razantním omezením kontaktů mezi lidmi. I kdybychom přesto měli právo se scházet na bohoslužbách, není nutné toto právo využívat, neboť bychom jako křesťané měli být v této situaci především solidární, ohleduplní a měli bychom jít příkladem. Prosím, dodržujme tedy příslušná omezení.

Druhý vatikánský koncil pojednává v dokumentu Sacrosanctum concilium o různých podobách Kristovy přítomnosti v církvi. Vrcholem je bezesporu slavení Eucharistie, ale jsou i jiné způsoby, jak se s Pánem setkat: v Písmu, v modlitbě a slavení v rodinném kruhu a podobně. Prosím, dejme příklad celé společnosti tím, že s ní poneseme „tíhu dne i horko“ současné situace. Buďme ohleduplní a vždy připraveni pomoci. Nezapomínejme na modlitbu stejně jako na dobré skutky. Znovu si připomeňme, že modlitba růžence je mocným duchovním prostředkem, který je vždy k dispozici. Využívejme jej zvláště v situaci omezených možností účastnit se bohoslužby. Sjednotit se můžeme při modlitbě na tento úmysl každý večer ve 20.00, ať sami či společně v rodinách. Další možností je modlitba liturgie hodin nebo duchovní četba Písma svatého.

Upozorňujeme na zvláštní papežské rozhodnutí ohledně mimořádných možností získávat odpustky pro zemřelé v měsíci listopadu, které je přílohou této výzvy.
 
Pán Vás provázej svým požehnáním a ochranou!
 
Za Českou biskupskou konferenci Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký, předseda
 

Olomouc, 27. října 2020

(www.cirkev.cz)

Přímé přenosy bohoslužeb

Přímé přenosy bohoslužeb od 26. října do 1. listopadu 2020

Všem, kdo se nemohou zúčastnit mše svaté v kostele, nabízíme přehled bohoslužeb vysílaných během následujících dní přímým přenosem v Televizi Noe, Radiu Proglas a České televizi.
Publikováno: 26. 10. 2020 14:45

Vedle těchto sdělovacích prostředků lze využít také internetové přenosy bohoslužeb z farností, poutních míst a dalších kostelů. Jejich přehled je k dispozici na webu MseOnline.cz.

Televize Noe nabízí v době zpřísněných vládních opatření mimořádně mše svaté každý den včetně víkendů v 18.00 z kaple ostravského studia Telepace. Ze stejného místa vysílá také bohoslužby od pondělí do pátku ve 12.05 a v neděli ještě v 10.30.

V nabídce Radia Proglas jsou mše svaté řazeny každý všední den od 18.00, tento týden to bude z pražského kostela Panny Marie Sněžné, brněnského studia Proglasu a komunitní kaple salesiánů v Brně-Žabovřeskách. V neděli pak Proglas nabídne bohoslužbu v 9.00. 
Během týdne také zve k modlitbě růžence – mimořádně od pondělí do pátku ve 20.00, v úterý a čtvrtek se navíc lze zapojit telefonicky – a v pátek od 15.10 i k modlitbě korunky k Božímu milosrdenství.

Televize Noe

pondělí 26. 10.
12.05: mše svatá z kaple Telepace
18.00: mše svatá z kaple Telepace

úterý 27. 10.
12.05: mše svatá z kaple Telepace
18.00: mše svatá z kaple Telepace

středa 28. 10.
12.05: mše svatá z kaple Telepace
18.00: mše svatá z kaple Telepace

čtvrtek 29. 10.
12.05: mše svatá z kaple Telepace
18.00: mše svatá z kaple Telepace

pátek 30. 10.
12.05: mše svatá z kaple Telepace
18.00: mše svatá z kaple Telepace

sobota 31. 10.
18.00: mše svatá z kaple Telepace

neděle 1. 11.
10.00: mše svatá z kaple Telepace
18.00: mše svatá z kaple Telepace

Radio Proglas

pondělí 26. 10., 18.00: mše svatá z kostela Panny Marie Sněžné v Praze

úterý 27. 10., 18.00: mše svatá ze studia Proglasu za zdar díla Proglasu

středa 28. 10., 18.00: mše svatá z komunitní kaple salesiánů v Brně-Žabovřeskách

čtvrtek 29. 10., 18.00: mše svatá z kostela Panny Marie Sněžné v Praze

pátek 30. 10., 18.00: mše svatá z komunitní kaple salesiánů v Brně-Žabovřeskách

neděle 1. 11., 9.00: mše svatá

Česká televize 

neděle 1.11., 10.00: mše svatá z Komunitního centra Matky Terezy v Praze – Hájích, mši celebruje světící biskup pražský Václav Malý.

Plnomocné odpustky za zemřelé po celý listopad

Možnost získat dušičkové odpustky bude kvůli pandemii prodloužena

AKTUALIZOVÁNO. Z důvodu pandemie Covid-19 je možnost získat plnomocné odpustky pro zemřelé prodloužena na celý měsíc listopad. Úkony a podmínky jejich získání budou přizpůsobené tak, aby se zajistila bezpečnost věřících. Z pověření Svatého otce to umožnila formou dekretu Apoštolská penitenciárie, která tak vyšla vstříc žádostem biskupů z mnoha zemí světa postižených koronavirem.
Publikováno: 27. 10. 2020 11:45

Apoštolská penitenciárie s osobním pověřením papeže Františka stanovila, že je letos možné získat plnomocné odpustky po celý měsíc listopad. Tato možnost plnomocných odpustků, která obvykle platí pouze od 1. do 8. listopadu, byla nyní prodloužena na celý měsíc z důvodu pandemie Covid-19. V  České republice je tato možnost i týden před 1. listopadem, tj. letos již od 25.10 2020. Celkově lze tedy odpustky spojené s návštěvou hřbitova letos získat kterýchkoli osm dní od 25. 10. do 30. 11. dle vlastní volby. Podmínkami jsou:

v daný den

  • návštěva hřbitova,
  • modlitba za zesnulé,
  • modlitba na úmysl Svatého Otce,
  • vyloučení sebemenšího zalíbení v hříchu,
  • svaté přijímání;

a v okruhu těchto dní svátost smíření.

 

Odpustky spojené s návštěvou kostela, které je běžně možné získat 2. listopadu, lze letos získat kterýkoli den měsíce listopadu podle vlastní volby. Podmínkami jsou:

v daný den

  • návštěva kostela nebo kaple,
  • modlitba Otčenáš,
  • modlitba Věřím,
  • modlitba na úmysl Svatého Otce,
  • vyloučení sebemenšího zalíbení v hříchu,
  • svaté přijímání;

a v okruhu těchto dní svátost smíření.

Kromě toho senioři, nemocní a všichni, kteří z vážných důvodů nemohou opustit své bydliště kvůli omezením spojenými s pandemií, mohou získat odpustky na dálku. Stačí, pokud se v modlitbě spojí se společenstvím církve, zřeknou se jakéhokoliv hříchu a s úmyslem splnit, jakmile to bude možné, i další podmínky (sv. zpověď, sv. přijímání, modlitba na úmysl Svatého otce) a před obrazem Pána Ježíše nebo Panny Marie se pomodlí za zesnulé.

Touto modlitbou mohou být např. ranní chvály nebo nešpory z breviáře za zesnulé, růženec, Korunka k Božímu milosrdenství nebo jiné modlitby za zemřelé, které se věřící obvykle modlí, četba úryvku z Evangelia, který je součástí liturgie za zesnulé, nebo vykonání skutku milosrdenství spojeného s obětováním bolestí a útrap vlastního života Bohu.

Apoštolská penitenciárie v dekretu zároveň žádá, aby byli kněží k dispozici pro věřící v udělování svátostí smíření a svatého přijímání nemocným. Kardinál Piacenza a Mons. Nykiel připomínají platná nařízení v Nótě týkající se svátosti smíření v době pandemie z 19. března tohoto roku.

Závěrem jsou všichni kněží naléhavě vyzýváni, aby na svátek Vzpomínky za všechny věrné zemřelé sloužili třikrát za den mši.

Zdroj: Vatican News, liturgie.cz

Soubory ke stažení

 

(www.cirkev.cz)

Kázání nejen pro děti – 30. neděle v mezidobí

Nedělní kázání (nejen) pro děti – 30. neděle v mezidobí

Nedělní kázání (nejen) pro děti na 30. neděli v mezidobí P. Romana Vlka
Publikováno: 24. 10. 2020 13:15

Evangelium (Mt 22,34-40)

Když se farizeové doslechli, že Ježíš umlčel saduceje, shromáždili se a jeden z nich, znalec Zákona, ho chtěl uvést do úzkých a zeptal se: „Mistře, které přikázání je v Zákoně největší?“ Odpověděl mu: „`Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí.‘ To je největší a první přikázání. Druhé je podobné: `Miluj svého bližního jako sám sebe.‘ Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci.“

Poselství našich biskupů k dnešním omezením

Biskupové se obrací na věřící slovy sv. Jana Pavla II.: Nebojte se!

Biskupové Čech, Moravy a Slezska jednali v rámci 124. plenárního zasedání na Svatém Hostýně. Z důvodu protipandemických opatření ze strany Vlády ČR se část biskupů setkala osobně a druhá část se připojila na jednání formou online konference. Biskupové vydali z plenárního zasedání výzvu pro věřící.
Publikováno: 21. 10. 2020 18:30

Ilustrační foto

Členové biskupské konference se věnovali ekonomickým záležitostem organizací, které spadají pod gesci ČBK, podnětům z komisí, rad a pracovních skupin, konkrétně také řízení Katolického fondu, jelikož od 1.1.2021 musí být ze zákona změněna forma kontroly ze strany vlastníků. Schválili kodex Charity ČR, stanovy Sekce pro mládež ČBK a hovořili o přípravách na návštěvu Ad limina, která by se měla uskutečnit příští rok na jaře v Římě.
 
Z důvodu nejasné situace ohledně pandemie koronaviru rozhodli biskupové o přeložení termínu Celostátního fóra mládeže na jaro 2022 a Celostátního setkání mládeže v Hradci Králové na 9.-14. srpen 2022. Hovořili také o přípravách na Rok sv. Ludmily, který vyvrcholí Národní poutí na Tetíně 18. září 2021. V rámci tohoto mimořádného roku se uskuteční i další aktivity – výstava o sv. Ludmile, bude připraven vzdělávací program do škol, bohoslužby ve svatoludmilských chrámech atd.
 
Členové ČBK také opětovně doporučili využití mešního formuláře v době pandemie a stejně jako při první vlně koronaviru vyzývají všechny kněze, aby stáli lidem nablízku, byli k dispozici pro individuální duchovní péči, zajistili otevření kostelů pro soukromou modlitbu tam, kde je to možné a byli k dispozici posloužit svátostmi jednotlivcům (samozřejmě za dodržení hygienických opatření a v souladu s vládními nařízeními).
 
V předvečer svátku sv. Jana Pavla II. se čeští a moravští biskupové obrací na všechny věřící s následující výzvou:
 

Drazí věřící,

tak jak jsme se na vás obraceli na začátku první vlny pandemie, obracíme se na vás i nyní, v této nelehké době, kdy procházíme všichni další těžkou zkouškou. Řada našich rodinných příslušníků je nemocná nebo v karanténě a nemůžeme z důvodu nařízených protipandemických opatření navštěvovat své blízké.

Protože není možné společně slavit Eucharistii, povzbuzujeme všechny kněze, aby stáli lidem nablízku, byli k dispozici pro individuální duchovní péči, zajistili otevření kostelů pro soukromou modlitbu všude, kde je to možné a byli k dispozici posloužit svátostmi jednotlivcům.

Všechny pak chceme ujistit o naší blízkosti v modlitbách, zvláště vás, které pandemie Covid-19 jakýmkoliv způsobem již postihla. V předvečer svátku sv. Jana Pavla II., který si sám musel projít zkouškou své těžké nemoci, ho prosíme, aby se za nás přimlouval. Připomínejme si stále jeho často opakovaná slova „Nebojte se!“. Jeho hluboké svědectví víry může pro nás být v této době příkladem a pamatujme, že Pán je stále s námi a nikdy nás neopustí. Jeho milost je silnější než pandemie.
 
Děkujeme a povzbuzujeme všechny, kteří se v této době rozhodli pomáhat. Především lékařům, sestrám, zdravotníkům, ale také duchovním, bohoslovcům, studentům a ostatním, kteří pečují nebo se osobně nasazují pro dobro a útěchu druhých.  
 
Spojujme se společně každý den ve 20.00 hodin v modlitbě svatého růžence a prosme Matku Boží, Pannu Marii, Pomocnici křesťanů, za ukončení pandemie koronaviru. Pamatujme také v modlitbách na lékaře, zdravotníky, nemocné, seniory, všechny osamělé, ty, kteří nesou břímě rozhodování a nezapomínejme ani na ty, kteří nás již předešli na věčnost. Buďme si s pomocí Boží vzájemně oporou.
 
 
 
Vaši čeští a moravští biskupové
21. října 2020, v předvečer svátku sv. Jana Pavla II.

 

(www.cirkev.cz)

Pomoc pro nečekaně těhotné

https://hnutiprozivot.cz/download/zpravy/2826.jpg

Česko v karanténě. Hnutí Pro život ČR píše dvěma tisícům gynekologů

21/10/2020, HPŽ ČR linka pomocinesoudíme pomáhámetiskové zprávy

Dopisy s vloženými vizitkami, na nichž je kontakt na Linku pomoci Hnutí Pro život ČR, jdou dvěma tisícům ambulantních a nemocničních gynekologů. „Vážený pane doktore, vážená paní doktorko, ve Vaší praxi se určitě setkáváte s pacientkami, které by si rády ponechaly počaté dítě, ale cítí se být nuceny k umělému ukončení těhotenství ekonomickými či jinými životními okolnostmi, a to zvláště nyní kvůli vládním opatřením proti COVID-19.“

„Chápeme, že řada gynekologů se nemůže při své odborné práci věnovat systémovému řešení sociálních problémů svých pacientek. Pokud ale gynekolog předá kontakt na naši poradnu, usnadní to život jemu, pacientce i počatému dítěti,“ vysvětluje Radim Ucháč, předseda Hnutí Pro život ČR.

Společně s vizitkami s kontaktem na Linku pomoci dostanou gynekologové i informační letáky o projektu „Nesoudíme. Pomáháme“. Jaroslava Trajerová, vedoucí tohoto projektu, má zkušenost, že mnozí gynekologové kontakt na Linku pomoci předávají. „V dopise jim píšeme, co všechno jsme schopni pro těhotné ženy v tísni udělat. Jsou to jak standardní služby naší Linky, tak služby nové, které reagují na problémy vzniklé v souvislosti s vládními opatřeními,“ říká Jaroslava Trajerová.

„Je mi 36 let, manželovi 48. Máme dvě krásné holčičky. V půlce září jsme byli dva týdny v karanténě kvůli covidu a výsledek je, že jsem těhotná. Třetí dítě jsme nechtěli. Již dva dny nespíme a uvažujeme o potratu…“

 

Projekt podporuje:
Veronika Žilková, herečka

Nesoudíme. Pomáháme

Projekt vychází ze zkušeností práce Linky pomoci, kde se ženy svěřují, že kdyby cítily podporu, na potrat by nešly. Pomozte nám to změnit.

Pro gynekology je důležité vědět, že konzultantky Linky pomoci jsou připraveny těhotným ženám nejen naslouchat, poskytnout jim prostor pro sdílení obav a povzbudit je, ale nabídnout i zcela konkrétní praktickou pomoc:

  • sociálně-právní poradenství – státní sociální podpora, výživné, apod.;
  • ekonomická podpora – roční hrazení části hypotéky nebo jiného investičního úvěru při výpadku jednoho příjmu u středně příjmových rodin čekajících třetí dítě;
  • nevratná finanční podpora sociálně slabým rodinám nebo osamělým ženám a nasměrování ke dlouhodobé stabilizaci jejich situace;
  • doprovázení během těhotenství;
  • mediace partnerských konfliktů;
  • psychologická podpora a poradenství po podstoupeném UUT nebo jiných těhotenských ztrátách.

Projekt „Nesoudíme. Pomáháme“ má podporu desítek měst, nemocnic a osobností. Je financován výhradně ze soukromých darů bez státních či jiných dotací nebo grantů. Ročně poskytne Hnutí Pro život ČR pomoc cca 500 ženám a jejich dětem. Více informací viz http://nesoudimepomahame.cz.

 

 

 

https://hnutiprozivot.cz/clanky/2826-cesko-v-karantene-hnuti-pro-zivot-cr-pise-dvema-tisicum-gynekologu&uid=560&k=20201021

 

Bohoslužby v našem farním obvodu

S ohledem na dnešní výzvu ministra zdravotnictví ke zhoršující se epidemiologické situaci v naší zemi se v našem farním obvodu dočasně nebudou konat od 15. října veřejné bohoslužby. Poutní kostel v Liběšicích je pro Vás každý den otevřen pro soukromou modlitbu, adorační kaple je pro Vás otevřena stále. Svátosti je možné udělit individuálně na požádání. Děkujeme všem za pochopení. Spojme se, podle výzvy našich biskupů, společně v modlitbě růžence za zklidnění současné situace a zastavení této pandemie. Bohoslužby můžete sledovat denně na TV Noe, TV Lux, Radiu Proglas a na www.mseonline.cz.

Prohlášení kardinála Duky k aktuální situaci

Prohlášení kardinála Duky k aktuální situaci

Přinášíme vyjádření kardinála Dominika Duky, arcibiskupa pražského a primase českého, k aktuální společenské situaci vyvolané rozsáhlými epidemiologickými opatřeními:
Publikováno: 15. 10. 2020 12:15

Ilustrační foto: pixabay

Několik slov k současné situaci

Ve snaze zabránit dalšímu šíření pandemie COVID-19 přistoupila vláda v těchto dnech k mimořádným opatřením, která výrazně ochromila život v naší zemi. Kulturní i společenský život prakticky ustal, omezení vyhlášená vládou tvrdě dolehla i na náboženský život.  

Přesto nemusí být výjimečná situace, v níž se právě nacházíme, pouhým zdrojem frustrace a pesimismu. Jako všechny krize představuje i „koronakrize“ novou příležitost, či chcete-li: výzvu.

V uplynulých měsících jsme se mohli všichni znovu přesvědčit o tom, jak falešné je naše přesvědčení, když se domníváme, že jsme neomezenými pány svých životů. Stačí jeden malý, pouhým okem neviditelný organismus vzniklý kdesi v daleké Číně, a celý svět je ze dne na den vzhůru nohama. Veškeré naše jistoty jsou najednou ty tam a my se s obavami chvějeme, co s námi bude.

Nebojme se! Výzva, kterou před nás křesťany současná pandemie staví, spočívá v hlásání Naděje. Dnes, více než kdy jindy, musíme být my, Kristovi učedníci, šiřiteli světla do potemnělých lidských duší, zvěstovateli Naděje, která je silnější než smrt. Chtěl bych proto vyzvat všechny věřící, duchovní i laiky, muže i ženy, aby podle svých možností nabídli společnosti své služby, aby v těchto těžkých dnech „dýchali“ s ní. Vím, že tak mnozí již činí. Všem za to patří můj veliký dík. 

Společně se pak všichni v boji proti pandemii můžeme spojit v modlitbě růžence, jak nás k tomu v uplynulých dnech vyzvala Stálá rada ČBK. Kéž nám Matka Kristova pomůže v zápase se zákeřnou nemocí překonat i veškerá rozdělení, která naši společnost dosud sužují.

+ Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský a primas český 
P.S. 

Prosím, nezneužívejme této situace k mocenským či politickým sporům nebo finančnímu obohacení. Sociální péče a lékařská či zdravotní pomoc jsou na takové úrovni, že může upevňovat naši naději. Nešiřme stres a napětí! 

(www.cirkev.cz)