Archiv článků za měsíc: Srpen 2020

Nedělní kázání (nejen) pro děti – 22. neděle v mezidobí

Nedělní kázání (nejen) pro děti – 22. neděle v mezidobí

Nedělní kázání (nejen) pro děti pro 22. neděli v mezidobí
Publikováno: 29. 8. 2020 13:45

Evangelium (Mt 16,21-27)

Ježíš začal svým učedníkům naznačovat, že bude muset jít do Jeruzaléma, mnoho trpět od starších, velekněží a učitelů Zákona, že bude zabit a třetího dne že bude vzkříšen. Petr si ho vzal stranou a začal mu to rozmlouvat: „Bůh uchovej, Pane! To se ti nikdy nestane!“ On se však obrátil a řekl Petrovi: „Jdi mi z očí, satane! Pohoršuješ mě, neboť nemáš na mysli věci božské, ale lidské!“ Tehdy řekl Ježíš svým učedníkům: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mě! Neboť kdo by chtěl svůj život zachránit, ztratí ho, kdo však svůj život pro mne ztratí, nalezne ho. Neboť co prospěje člověku, když získá celý svět, ale ztratí svou duši? Nebo jakou dá člověk náhradu za svou duši? Syn člověka přijde ve slávě svého Otce se svými anděly a tehdy odplatí každému podle jeho jednání.“

(www.cirkev.cz)

Nový školní rok na školách litoměřické diecéze

V úterý 1. září 2020 začíná nový školní rok

Milena Davídková 31.srpna 2020

117955

V pondělí 1. září 2020 se otevřou po prázdninách základní a střední školy po celé České republice. Také v litoměřické diecézi se vrátí žáci a studenti do svých lavic, aby společně se svými učiteli a spolužáky zahájili nový školní rok.

V letošní první školní den litoměřický biskup Mons. Jan Baxant spolu s generálním vikářem Mons. Martinem Davídkem navštíví varnsdorfské biskupské gymnázium a poté se zúčastní slavnostního otevření nového sídla Schrödingerova institutu v Klášteře sv. Karla Boromejského v Jiříkově, po jeho více než čtyřleté rekonstrukci.

Slavnost v Jiříkově se koná v úterý 1. září od 11 hodin a bude zahájena mší svatou spojenou s požehnáním obnovené kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova i celé budovy kláštera. Mši svatou bude celebrovat litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Po mši bude možná prohlídka kláštera spojená s drobným občerstvením.

Přehled církevních a školských zařízení, jejichž zřizovatelem je Biskupství litoměřické: 

BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHOSUDOV

Škola nabízí celkový osobnostní rozvoj člověka – od předškolního věku až k hranici dospělosti. Škola usiluje o to, stát se školou komunitní, ve své lokalitě rovněž plní funkci vzdělávacího, výchovného a kulturního centra.

Prioritami školy jsou:

– vstřícnost, tolerance a respekt ve vzájemných vztazích členů školní komunity,
– otevřená a konstruktivní komunikace,
– poskytování kvalitních základů všeobecného vzdělání a vzbuzování potřeby celoživotního vzdělávání,
– bohatá zájmová činnost,
– projektová činnost a veřejná vystoupení.

Charakteristika školy

Škola je tvořena těmito součástmi: gymnázium osmileté, gymnázium čtyřleté, základní škola, mateřská škola, školní družina, školní klub, středisko volného času.

Filosofie školního vzdělávacího programu vychází z myšlenky a uplatňování individuálního přístupu ke všem dětem, žákům a studentům – „Všichni sem patří, každý zde má své místo.“ Škola usiluje o to, aby byl každý vzděláván způsobem, který nejlépe odpovídá jeho potřebám a je tak zárukou úspěšnosti.

Ve školní družině, ve školním klubu a ve středisku volného času mohou děti, žáci a studenti smysluplně trávit volný čas v zájmových kroužcích a při dalších volnočasových projektech. Škola rovněž formou kulturních a vzdělávacích aktivit vytváří prostor pro širokou veřejnost, zejména občany Bohosudova, Krupky a okolí.

I letos bude úspěšně vykonávat svou činnost mateřská škola „Bohosudovský korálek“. Zde se děti komplexně připravují na úspěšné zahájení povinné školní docházky.

Škola opakovaně a úspěšně získává finanční podporu z dalších mimorozpočtových zdrojů a zkvalitňuje tak podmínky pro svoji činnost (granty Evropské unie, MŠMT, Renovabis apod.).

Webové stránky:www.bgbzs.cz

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ANTONÍNA BRATRŠOVSKÉHO V JABLONCI NAD NISOU

 

Jedná se o úplnou základní školu, která ve spolupráci s rodinou poskytuje žákům kvalitní vzdělání a současně žáky vychovává v duchu tradičních hodnot. Škola cíleně usiluje

o menší počet žáků ve třídách a vytváří tak odpovídající prostředí pro rozvoj a vzdělávání každého žáka. Filosofie školy vychází z křesťanské tradice a z úcty k člověku.

Prioritami školy jsou:

– individuální přístup k žákům (zohledňování speciálních vzdělávacích potřeb),
– výuka cizího jazyka od 1. ročníku,
– bohatá zájmová činnost,
– výuka náboženství, etiky a estetiky,
– rodinné klima.

Charakteristika školy

Vzdělávání je uskutečňováno podle školního vzdělávacího programu „Škola pro život“. Jeho specifikem je výuka cizího jazyka (anglický, německý, francouzský jazyk) již od 1. ročníku; dále pak orientace na etiku a estetiku. Nedílnou součástí vzdělávacího programu je orientace na křesťanskou tradici. Důraz je kladen na dobré vzájemné vztahy mezi žáky, učiteli a rodiči. Spolupráce s rodinou je považována za klíčový pilíř úspěchu vzdělání a výchovy. Žáci jsou prostřednictvím vzdělávacích i zájmových aktivit vedeni k vytváření pozitivních vztahů – k přírodě, k životnímu prostředí i k výsledkům lidské práce. Součástí školního vzdělávacího programu je také environmentální výchova.

Škola vytváří prostor pro smysluplné využívání volného času prostřednictvím zájmových kroužků a mimoškolních aktivit organizovaných školní družinou a školním klubem.

Škola dlouhodobě spolupracuje se spolkem Pro Gablonz ze švýcarského města Weinfelden, který školu od jejího založení finančně i duchovně podporuje. Významné partnery má škola rovněž v dalších subjektech a institucích – např. Římskokatolická farnost – děkanství Jablonec nad Nisou a další.

Škola se úspěšně zapojuje do projektové činnosti a s využitím mimorozpočtových zdrojů zkvalitňuje podmínky pro svoji činnost (granty Evropské unie, MŠMT, Renovabis apod.).

Webové stránky:http://www.zsab.cz/

GYMNÁZIUM VARNSDORF

 

Gymnázium Varnsdorf je osmileté všeobecné gymnázium. Nabízí všeobecné studium, které je rozpracováno ve školním vzdělávacím programu s názvem: Poznání činí domýšlivým, ale láska buduje (Scientia infant, caritas vero aedificat).

Prioritami školy jsou:

– rodinné prostředí,
– křesťanské zásady výchovy,
– výuka cizích jazyků,
– informační a výpočetní technika,
– projektová, prožitková a environmentální výuka.

Charakteristika školy

Motto školního vzdělávacího programu určuje přístup školy ke vzdělání – nejde především o množství předaných informací, ale o to, aby v sobě žáci objevili své vlohy a přednosti, a ty pak dál ve svém životě rozvíjeli. Škola umožňuje všem studentům získat dostatečně hluboké všeobecné znalosti a dovednosti ve všech předmětech a hluboké odborné znalosti v předmětech pro žáka profilových. Během celého studia je kladen důraz na vlastní zodpovědnost studentů za své vzdělávání, úspěch u maturitní zkoušky a úspěch při studiu na vysoké škole. Školní vzdělávací program umožňuje studentům prostřednictvím Akademie příslibu velký výběr volitelných předmětů.

Školní klub a středisko volného času Akademie příslibu, která vznikla ve Varnsdorfu jako vůbec první v celé Evropě, je podnětným a bezpečným prostředím pro žáky školy nad rámec vyučování a je otevřena i dalším zájemcům. V současné době je zde registrováno více než 600 přihlášených akademiků s neuvěřitelně širokou aktivitou (více než 120 pravidelných akcí a celá řada akcí příležitostných).

Škola spolupracuje s řadou tuzemských i zahraničních subjektů a opakovaně a úspěšně se zapojuje do grantů Evropské unie.

Webové stránky:www.bgv.cz

SCHRÖDINGERŮV INSTITUT – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU PRO ŠLUKNOVSKÝ VÝBĚŽEK

 

Charakteristika SI

SI je organizace, která vytváří nové a podporuje stávající volnočasové aktivity ve Šluknovském výběžku. Autoři tohoto projektu jsou přesvědčeni, že právě volnočasové aktivity mohou pomoci snížit občanské napětí, zlepšit soužití a také eliminovat znevýhodnění obyvatel, které plyne ze zdejší zeměpisné polohy.

SI není nadací – nezaměřuje se primárně na znevýhodněné a nespolupracuje s vládními institucemi. Jeho hlavním smyslem a myšlenkou je co nejvyšší míra zapojení obyvatel, nikoliv institucionální zaštítění.

Činnost SI zajišťují tzv. “tutoři” – organizátoři jednotlivých akcí. Tito lidé pořádají pravidelné nebo ne-pravidelné akce, do nichž se mohou zájemci zapojit. SI není otevřen jen pro určitým způsobem omezenou skupinu dětí a mládeže (Romové, sociálně či jinak znevýhodněné děti apod.) – SI je otevřen pro každého, kdo má otevřenou mysl a chce svůj život prožívat naplno.

Geneze vzniku SI

Šluknovský výběžek, obdobně jako většina oblastí bývalých Sudet, lze v současné době chápat jako region s vysokou mírou sociální patologie – nedostatkem či nefunkčností sociálních vazeb, nízkou úrovní sociální soudržnosti, absencí jakéhokoli porozumění a konsensu mezi různě definovanými skupinami obyvatel. Tento stav je způsoben především specifickou historií regionu. Odsunem původního obyvatelstva došlo k rozbití jednak sociální soudržnosti mezi lidmi, ale také k odosobnění vztahu ke (kulturní) krajině a infrastruktuře, kterou nově příchozí obyvatelstvo nikdy nepřijalo plně za svou.

Smysl činnosti SI

SI si klade za cíl podporu procesu revitalizace sociálních vazeb a sociální soudržnosti tím, že poskytuje obyvatelům Šluknovského výběžku pedagogické, materiální i finanční zázemí pro realizaci společných aktivit. Prostřednictvím nich by mělo docházet k častější interakci mezi lidmi a tím k upevňování podstatných prvků komunity. Participace různě definovaných skupin (etnických, sociálních a jiných) je nedílnou myšlenkou institutu.

Webové stránky:www.sinstitut.cz

ČESKO-NĚMECKÁ MATEŘSKÁ ŠKOLA SVATÉ ZDISLAVY V LITOMĚŘICÍCH

Provozovatelem mateřské školy je Diecézní charita Litoměřice. Mateřská škola poskytuje dětem předškolní vzdělávání založené na principu individualizovaného přístupu a zohledňování specifických potřeb dětí.

V průběhu docházky do mateřské školy se děti zábavnou formou a věku přiměřenými metodami a formami práce seznamují s německým jazykem.

Mateřská škola doplňuje vzdělávání dětí o bohatou škálu mimoškolních aktivit – výlety, exkurze, projektové dny atd.

Webové stránky: www.skolka-zdislava.cz


(www.dltm.cz)

Aktuální pokyny Ministerstva zdravotnictví

Pokyny k opatřením MZ ČR pro kněze a osoby odpovědné za bohoslužebné prostory, platné od 1.9.2020

Milena Davídková 27.srpna 2020

Vážení a milí otcové a bratři,

k množícím se dotazům, týkajících se opatření, platných od 1. 9. t.r. uvádím následující.

Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, platná od 1. 9. 2020:

podle pokynů ministerstva zdravotnictví platí, že na vnitřní hromadné akce nad 100 osob je nutné mít roušku. Omezení akcí je následující – venkovní mají kapacitu max. 1000 osob, vnitřní max. 500 osob.

Všechna mimořádná opatření jsou dostupná na stránce: https://koronavirus.mzcr.cz/category/mimoradna-opatreni/

Zde především odkaz k bohoslužbám:

https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/08/Mimoradne-opatreni-zakaz-a-omezeni-hromadnych-akci-s-ucinnosti-od-1-9-2020-do-odvolani-1.pdf

Doporučuji dodržovat vše, co se týče dezinfekcí, způsobu podávání a přijímání Eucharistie, zpovědní služby a dalších, již dříve uvedených opatření.


Při nejasnostech, prosím, zavolejte nebo napište e-mail.


S požehnáním všechny zdravím v Kristu,

+ Jan 

Mons. Jan Baxant
biskup litoměřický
Dómské náměstí 1
CZ – 412 88 Litoměřice

117913

(www.dltm.cz)

Výročí fatimského apoštolátu v České republice

ČM Fatima v Koclířově slaví 25 let

Již dvacet pět let formuje modlitební skupiny v duchu biblického večeřadla. Svoji pětadvacetiletou činnost si nyní „koclířovští“ připomínají.
Publikováno: 21. 8. 2020 12:45

Nejprve však před třiceti lety vznikl Fatimský apoštolát ve Šlapanicích u Brna, který dále rozvíjel svou činnost v Třebíči. Ten následně od roku 1995, pod vedení Mons. Pavla Dokládala působí v Koclířově u Svitav, kde téhož roku vzniklo poutní mariánské místo Českomoravská Fatima Koclířov, které slaví čtvrtstoletí své služby. „V srpnu 1995 královéhradecký biskup Karel Otčenášek velkoryse požehnal vznikající Českomoravské Fatimě na území královéhradecké diecéze. Už první programy v Koclířově nabízely formační cestu při exerciciích, seminářích a v nejširším měřítku pak při prvních mariánských sobotách, které začaly v Koclířově v listopadu 1995. Fatimské centrum v Koclířově od samého začátku své existence bylo úzce spjato s diecézí, biskupem a aktivitami vycházejícími z nově otevřeného pastoračního centra diecéze, Nového Adalbertina. V té době vrcholilo tzv. Desetiletí duchovní obnovy národa, u jehož vzniku byl tajně za totality jediný z biskupů, a to biskup Otčenášek. Posláním našeho hnutí je na prvním místě formovat stávající modlitební skupiny v duchu biblického večeřadla a pomáhat při vytváření dalších modlitebních skupin v naší zemi“, připomněl uplynulé roky Mons. Pavel Dokládal, který vrátil kdysi klášteru školských sester opět duchovní život.

Světový apoštolát Fatimy, jehož částí je Fatimský apoštolát v ČR, si klade za cíl šíření autentického učení katolické Církve a věrnost zásadám Evangelia, osobní posvěcovánískrze věrné následování a šíření autentického poselství Fatimy a hledá svou apoštolskou činností správnou odpověď katolických křesťanů v otázkách mariánských zjevení. Svou činností odpovídá Matce Boží a Boží lásce, a tak chce působit v naprosté jednotě s Církví, která miluje Pannu Marii jako svou matku. Mezi jeho další činnosti patří publikační a ediční činnost, podporuje a realizuje charitativní a humanitární akce, podobně tak i akce společenské, kulturní a náboženské. V nemalé míře organizuje cesty na známá poutní místa v tuzemsku i zahraničí. Českomoravský Fatimský apoštolát bývá Českou biskupskou konferencí pověřován i k organizaci národních poutí.

„Srdečně blahopřeji Českomoravské Fatimě v Koclířově k jejímu požehnanému výročí. Mám velikou radost, že toto hnutí s celonárodním dosahem, patřící do společenství celosvětového, sídlí právě v naší diecézi. Koclířov je pro mne živým duchovním centrem, oázou modlitby a zejména domovem mariánské úcty v naší zemi, proto se tam vždycky rád vracím pro duchovní osvěžení a pro posílení víry, a věřím, že tak činíte také vy všichni. Velmi za toto úsilí děkuji všem, kdo se na dobrém díle podílejí, počínaje Mons. Pavlem Dokládalem, Hanou Frančákovou a týmu spolupracovníků, a žehnám každému, kdo se k němu připojí svou prací, účastí na akcích, modlitbou či dobrodiním“, vzkázal do Koclířova královéhradecký biskup Jan Vokál.

Jak řekl Mons. Pavel Dokládal, všichni příznivci koclířovského duchovního centra nyní prosí Boha a Pannu Marii za realizaci kopie Kaple zjevení CAPELINHA s cestou pokání v Koclířově, a dále za novou činnost se seniory v institutu a plánovaném domově LUCIE. „Zůstávejme v nelehkých časech spojeni modlitbou tak, jak nás k tomu vybízí motto Fatimského apoštolátu: „ORBIS UNUS ORANS – MODLITBA SJEDNOCUJE SVĚT“ a hlavně nebuďme sami, ale buďme s Bohem“, doporučuje Mons. Pavel Dokládal.

U příležitosti výročí fatimského apoštolátu v naší zemi byla vydána brožura „Fatima Koclířov 1990-1995-2020“, mapující vše podstatné za uplynulé roky. Zájemci ji budou moci získat třeba při první mariánské sobotě v září, kdy bude hlavním hostem biskup Josef Kajnek a velkým tématem i osobnost sr. Elišky Pretchnerové, u níž se usiluje o proces blahořečení.

Zdroj: bihk.cz