Archiv článků za měsíc: Leden 2018

Modlitba za dobrou volbu příštího prezidenta

V nastalém čase je důležitým úmyslem našich modliteb také nadcházející volba budoucí hlavy státu. V Praze od 18. ledna do 26. ledna 2018 se v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha může kdokoliv přidat od 16.15 hodin ke společné modlitbě za prezidenta. K modlitbě na tyto úmysly se můžete připojit kdekoli. Zde najdete texty ke společné modlitbě:

modlitba-za-narod-volba-prezidenta-2018doc

(www.apha.cz)

152. výročí poutního místa Filipov

V sobotu 13. ledna 2018 si poutníci připomněli 152. výročí poutní tradice ve Filipově. Ve 4.00 hodiny ráno se tu konala pontifikální mše svatá celebrovaná litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem a českými, polskými a německými kněžími. Slavnostní bohoslužby se brzy po ránu účastnilo několik stovek poutníků z Čech, Moravy, Německa, Polska a Slovenska. Někteří z nich část cesty putovali pěšky. Tradičně nechyběli ani členové sdružení Ackermann-Gemeinde, založeného pod vlivem filipovských událostí před 72 lety, včetně jeho bývalého vedoucího pražské kanceláře Mons. Antona Otte.

Poutníci se poprvé podívali do milostné kaple Uzdravení nemocných, kde v minulých měsících probíhala kompletní obnova podlahy a kam byl nově nainstalován varhanní pozitiv. Poutní kostel s čestným titulem bazilika minor spravuje Římskokatolická farnost Jiříkov. Bazilika se nachází ve Filipově, místní části Jiříkova, v těsné blízkosti státní hranice se Spolkovou republikou Německo.  (www.dltm.cz)

Rok 2018 – výročí 100 let od stigmatizace otce Pia

Rok 2018 je velmi významný s ohledem na skutečnost, že si připomeneme, že uplynulo 100 let od chvíle, kdy byl stigmatizován jeden z největších světců nejen 20. století – svatý Pio z Pietrelciny, lidově nazývaný otec Pio. Tento rok je zároveň výročí 50 let od jeho odchodu na věčnost. U příležitosti těchto výročí chystá také papež František návštěvu místa, spojeného s životem a působením otce Pia – San Giovanni Rotondo v Apulii na jihu Itálie.